Ocupació de les terrasses a l’espai públic

Fotos terrazas boqueriaUrbanisme i terrasses.

Aquests dies ha aparegut la noticia de que l’Ajuntament de Barcelona  (alguns diuen que l’Ada Colau, doncs com ja es sabut l’alcaldia té sempre la culpa de tot), ha fet retirar les taules i cadires de les terrasses del Mercat de la Boqueria, un dels millors mercats del món i un dels edificis més visitats de la ciutat.

 

Aquest fet s’ha d’afegir a la polèmica que hi ha darrerament sobre l’ocupació en l’espai públic de les terrasses en general.

 

En primer lloc hem de definir que és l’espai públic, domini i ús públic. L’espai públic  és la separació formal entre la propietat privada i la pública. En aquest espai s’hi poden concedir llicencies d’ocupació sempre i quan ho permetin les Normatives aplicables i no malmetin l’ús del bé comú.


Configuren l’espai públic els carrers, places, passeigs, parcs, també poden estar considerats espais públics les zones de pas en els edificis i equipaments municipals. En aquests espais s’hi ordenen retolacions, il·luminació, arbrat , jardineria i mobiliari urbà. És necessari preveure correctament els espais de circulació tant de vehicles com de vianants, prioritzant sempre  aquests darrers. L’instrument per regular totes aquestes consideracions és el Planejament Urbanístic del municipi i les Ordenances de convivència.


Les terrasses han estat un dels complements més importants de l’hostaleria, tant es així que molts locals no serien rendibles només amb la superfície tancada del comerç, però ha de ser un espai de convivència cívica  on ha de prevaldre el concepte públic davant dels interessos privats.


Tenint en compte que som de cultura llatina i ens agrada tant el carrer, s’han  d’evitar sorolls, regular horaris, ocupacions especulatives i oferir bona imatge.


La majoria de problemes de tipus urbanístic i d’aplicació dels usos permesos esdevenen per manca de previsió i control.


També quan en l’ocupació en el domini públic  intervenen diferents administracions  han de vetllar per la seva resolució i aquí el que cal és bona sintonia entre tots,  reformant si és necessari les Normatives vigents. El  que no pot ser  és que els problemes s’enquistin al llarg del temps, per exemple el  ” top manta” que fa massa temps que dura i el seu abast creix i creixen els problemes que genera. Això vol dir que l’Estat Central, Comunitats Autònomes, Ajuntaments, comerciants i els manters (que també son persones) han de cercar un camí de compromís real, anant al fons del problema i per això només és necessari voluntat de resoldre i responsabilitat de tots.


Terrasses sí, on sigui justificadament necessari, amb ordre, horaris i sobre tot bon gust, perquè al cap i a la fi som un país turístic i si el volem de cert nivell tenim molt de recorregut.

Bon estiu i amb terrasses!
06.08.16

Jordi Sánchez Solsona
Exalcalde de Calafell

Información adicional