Anar a la preso és un càstig?

Barrots al cel

 

A la presó?


“Anar a la presó es un càstig? “

Quan era petit i desprès de tot el dia a l’escola, arribava a casa i ja m’esperaven d’altres nens del barri per anar a jugar, però primer tenia que fer els deures, que els feia a peu dret a la taula del menjador i corrents cap al carrer.

 

Els meus pares treballaven tot el dia,  fins tard, i als meus avis els costava molt controlar-me. El record em fa pensar que aquella llibertat que jo tenia era fantàstica i necessària per conviure amb tot allò que no s’aprèn a l’escola, però a la vegada també es necessita per desenvolupar-te com ésser humà ( relacions, amics, natura ….) en definitiva  experiències i llibertat.

Aquesta reflexió em ve al cap per posar en valor la llibertat. De reflexions n’hi poden haver moltes i diferents, però el que m’interessa destacar és perquè serveix el càstig de la presó?

Que difícil deu ser per un Jutge privar la llibertat d’un ésser humà, es a dir condemnar-lo a la presó.

 

Condemna?

Quan hom fa una malifeta s’ha de valorar molts els motius que l’han impulsat: les circumstancies, la conducta, els valors, la reincidència, els perills i tants elements que han fet que es delinquís. A partir dels fets i dels atenuants caldrà que el Jutge aplicant les lleis busqui quina ha de ser la condemna.

Però, sempre he escoltat que en tot cas la presó ha de servir per la rehabilitació de la persona, perquè no perjudiqui a la societat i per evitar que torni a reincidir.

 

Presó als Polítics?

Els darrers dies el Fiscal General de l’Estat ha dirigit el procediment judicial dels que ell creu que tenen la culpa del Procés Català.  La Jutgessa ha imposat  la presó de moment com a mesura preventiva , a part del Govern de Catalunya.  Els dirigents d’Omnium i ANC`també hi són i els membres del govern que estan a Brussel·les pendents d’extradició per anar-hi.  A mi, em genera seriosos dubtes que aquest procediment sigui l’encertat.

 

La Unió Europea

En el meu darrer escrit del mes d’octubre ja vaig manifestar que la UE havia de prendre part en aquesta qüestió tan important com es vetllar per la defensa dels seus ciutadans?. Bé sembla que no té cap més remei desprès que el President i els Consellers s’hagin personat a la Justícia de Brussel·les com a capital d’Europa per tal de ser escoltats posant-se a la seva disposició.

Ara el que cal és que el Jutge faci els treballs necessaris per veure si la justícia espanyola està fent el procés judicial de forma que no es vulnerin Drets fonamentals de la persona.

 

El problema

Un problema que és polític només es pot resoldre amb política. Com més temps es tardi en seure a taula i parlar-ne, pitjor. No es resoldrà ni amb articles 155 ni amb presons. Les eleccions del 21D tornaran a situar un mapa que no resoldrà el problema. Es pot lluitar contra una idea? O es millor escoltar-la i parlar-ne, tot i sabent que ningú té la raó en la seva totalitat.

Així ho veig.

06.11.2017
Jordi Sánchez Solsona
Calafell

Información adicional